Bina Dış Cephe Su ve Isı Yalıtım (Mantolama) Uygulamaları
- Perşembe, 27 Ekim 2011 12:57
- ReelCati
- Gösterim: 6677
Mantolama Nedir? Mantolama Binalarınızın daha verimli ve daha görsel durumda şekillendirebilinmesi için kullanılan ve uygulamaya alınan bir Yapı Tasarım biçimidir. Siz mantolama yaptırmadan önce iyice araştırılmasını öngörüyoruz cephelerinizin durumuna göre iyileştirmeler yapılarak daha sonra mantolama sistemleri uygulanmalıdır
|
|
Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemize maalesef gecikmeli gelen bu tasarruf sistemi sebebi ile enerji satan bir ülke iken dışarıdan enerji alan bir ülke konumuna gelmiş bulunmaktayız. Yerküre üzerindeki kaynakların hızla tüketildiği düşünüldüğünde tasarruf tedbirlerimizi almak için daha fazla gecikmememiz gerekliliği açıkça görülmektedir. Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji,mantolama tatbikatları ile %50 azaltılabilmektedir.
Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran %60’lara kadar çıkacaktır. Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmamalıdır.Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanmaktadır bu sebep ile iç duvarlarda yapılacak Mantolama tatbikatları asla sonsuz ömürlü olamayacaktır,dış cephede ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra Mantolama sistemlerinde tatmin edici sonuç alınamaz.Sistemin ana prensibi hiçbir aralık kalmayacak şekilde yapının dışarıdan ısı yalıtım levhaları ile kaplanmasıdır.
ü Mantolama sistemi ısı, su ve kısmi ses yalıtımını içeren komple izolasyon sistemidir. Sistem, ısı izolasyonunda, ısıtma ve soğutma giderlerinden % 50 tasarruf sağlamaktadır. Cepheden meskene su alma, rutubet ve yoğuşma gibi faktörleri kaldırarak % 100 etkili olan ve bina ömrü müddetince kesin çözüm sağlayan tek sistemdir.
ü Sistem yüksek yoğunluktaki straforların, polistren bazlı, izolasyon içerikli yapıştırıcı ve sıvalarla dış cepheye uygulanması ile gerçekleşmektedir. Sistemin ömrü, doğru kullanımı ve doğru uygulama sonucunda bina ömrü ile eşdeğerdir.
ü Uygulamanın doğru malzeme ile yapılması kadar uygulayıcılarının da uygulama detaylarında profesyonel olmaları uygulama ömrünü belirlemekte önemli bir faktördür. Kullanılan malzemelerin polistren bazlı ( esnek yapıda ) olması sebebiyle küçük çaplı sarsıntılara binanın dış cephesinden daha dayanıklıdır ve bina cephesinin dış koşullara karşı da korunmasını sağlamaktadır.
ü Sistem bu faydalarının yanında iç cephede su, rutubet ve yoğuşma gibi etkenleri tamamen keseceğinden, iç cephe kaplaması, mesken içindeki eşyaların ömrünü uzatması ve rutubetin insan sağlığına olan zararlarının önlenmesi gibi avantajları bünyesinde barındırmaktadır. |